Bezpieczne mrożenie i rozmrażanie żywności – praktyczne porady

Bezpieczne mrożenie i rozmrażanie żywności

Mrożenie żywności to metoda polegająca na przechowywaniu różnych artykułów spożywczych w temperaturze poniżej zera. Nie ma uniwersalnych zasad mrożenia do zastosowania dla wszystkich produktów. Inaczej przechowuje się mięso, a inaczej warzywa, owoce czy gotowe dania. Niezależnie od tego, co chcemy mrozić, warto zadbać o odpowiednie opakowanie. Za brak wiedzy w tym zakresie możemy zapłacić problemami zdrowotnymi i stratami finansowymi.

Mrożenie żywności to sposób przechowywania, w którym korzysta się z temperatury poniżej 0 st. C, dzięki czemu możliwa jest długa trwałość artykułów spożywczych. Produkty są doprowadzane do temperatury od -7 st. C do -12 st. C, a w przypadku mięsa czy ryb do -18 st. C i przechowywane w temperaturze od -10 st. C do -30 st. C.

Przepisy bezpieczeństwa

Mrożenie warzyw i owoców pozwala dłużej zachować ich wygląd, smak i zapach. Muszą być one jednak świeże, dobrej jakości, bez obtarć i pleśni. Proces mrożenia nie zmienia smaku i wyglądu warzyw i owoców, a przy tym pozwala w maksymalnym stopniu zachować wartości odżywcze i witaminy. Odpowiednio zamrożone owoce i warzywa mogą znajdować się w tym stanie nawet przez rok.

Do mrożenia nadaje się każde surowe mięso. Mięso i ryby powinny być dokładnie oczyszczone, umyte i odciśnięte z wilgoci. Przed mrożeniem warto poporcjować duże kawałki i usunąć z mięsa tłuszcz. Wołowinę i cielęcinę można przechowywać w zamrażarce do ośmiu miesięcy, wieprzowinę do sześciu, mięso mielone do dwóch, mięso drobiowe do trzech, a ryby słodkowodne 3-4 miesięcy. Im większy kawałek mięsa, tym można dłużej go mrozić.

Uwaga, do mrożenia nie nadają się tacki z mięsem i rybami owinięte w cienką folię. Zawartość należy przełożyć do szczelnego woreczka lub plastikowego pudełka. To ogólna zasada przechowywania wszystkich rodzajów żywności. Zamrożone artykuły spożywcze należy trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach z tworzywa bądź szkła lub woreczkach foliowych wyposażonych w specjalne zamknięcia. Należy pamiętać, by potrawy płynne wlewać do ¾ wysokości pojemnika, gdyż zamrożona ciecz zwiększa swoją objętość.

Minimalizacja strat

Aby nie marnować gotowych potraw, można je zamrozić. W zamrażarce możemy przechowywać m.in. gotową domową pizzę z dodatkami, pierogi, placki, naleśniki, klopsiki, krokiety czy zapiekanki. Jeżeli robimy pierogi na zapas, nie trzeba ich smażyć przed mrożeniem. Lepiej od razu zblanszować, czyli włożyć do gotującej się osolonej wody z odrobiną oleju na pół minuty, a następnie wystudzić.

Dobrym pomysłem jest zamrożenie zupy. Najlepiej to robić w szklanym słoiku, pamiętając, by nie napełniać go do pełna. Nie powinno się mrozić hermetycznie pakowanych sklepowych obiadów.

Przechowywanie w zamrażarce

Utrzymuj w zamrażarce stałą temperaturę, minimum -18 st. C. Nie wkładaj do zamrażarki ciepłych produktów, które mogą sprawić, że inne artykuły w zamrażarce częściowo się rozmrożą i zaczną namnażać się bakterie. Jeśli masz taką możliwość, podziel zamrażarkę tak, aby surowe mięso i ryby były w innej komorze niż owoce czy warzywa. Nie wrzucaj produktów luzem do zamrażarki.

Najwięcej miejsca w zamrażalniku można zaoszczędzić, mrożąc produkty w woreczkach. Należy je ułożyć płasko, tak by nie zlepiły się, a po zamrożeniu ustawić pionowo. Warto również podzielić posiłki na mniejsze porcje przed zamrożeniem. W takim przypadku będziemy mogli rozmrozić dokładnie taką ilość jedzenia, jaką w danej chwili potrzebujemy.

Dobrą praktyką jest opisywanie mrożonek z podaniem daty zamrożenia oraz zawartości opakowania. W ten sposób ułatwiamy planowanie posiłków, aby nie marnować artykułów spożywczych. Są produkty, których nie należy mrozić. Należą do nich m.in. jajka w skorupkach, jajka gotowane, gotowane makarony czy ryby w puszce i gotowe sałatki w puszkach czy słoikach.

Zapobieganie bakteriom

Aby zapewnić rodzinie zdrowe posiłki, warto pamiętać o zasadach rozmrażania żywności. Niewłaściwe techniki rozmrażania produktów mogą skutkować zatruciem pokarmowym. Źródłem problemów są szybko namnażające się różnego rodzaju bakterie chorobotwórcze, grzyby oraz pleśń.

Najbezpieczniej jest rozmrażać produkty spożywcze na najniższej półce w lodówce, gdyż niska temperatura ogranicza rozwój patogenów i powoduje, że artykuły nie tracą swoich wartości odżywczych, smaku, aromatu czy też właściwej konsystencji oraz prawidłowego wyglądu.

Nie powinno się rozmrażać żywności w temperaturze pokojowej, w nasłonecznionych miejscach lub w pobliżu kaloryfera, gdyż przyczynia się do rozwoju szkodliwych bakterii. Wszystkie rozmrożone produkty powinny być spożyte tego samego dnia, szczególnie ryby i mięso. Rozmrożonych artykułów nie wolno ponownie zamrażać. Może to spowodować rozwój groźnych bakterii oraz utratę wartościowych składników.

Organizacja kuchni

Najlepiej żywność rozmrażać w temperaturze ok. 4 st. C. Nie powinno się rozmrażać mięsa na blacie czy w gorącej wodzie. Na rozmrożenie mięsa w lodówce potrzeba długiego czasu, zwykle 8-12 godzin. Aby przyspieszyć ten proces, można je umieścić w szczelnym woreczku, włożyć do garnka i zalać chłodną wodą. Ważne jest, aby wodę wymieniać co najmniej raz na pół godziny i uważać, by worek był dokładnie zamknięty.

Możemy również skorzystać z mikrofalówki lub piekarnika z funkcją rozmrażania. Rozmrożenie 0,5 kg mięsa trwa wówczas ok. 15 minut, a drobiu 8-10 minut. Aby szybko rozmrozić rybę, należy włożyć ją do miski i polewać zimną wodą z kranu, stopniowo zwiększając temperaturę lub zanurzyć rybę w misce z gazowaną wodą lub mlekiem. Proces rozmarzania można przyspieszyć poprzez posypanie zamrożonej ryby solą. Inną metodą jest wstawienie ryby do zimnego piekarnika i ustawienie temperatury 70 st. C.

Face
Krystyna Włodarska

Nazywam się Krystyna Włodarska i witam na DomekZeromskiego.pl, gdzie pasja do gotowania spotyka się z codziennością! Moim celem jest inspirowanie Was do twórczego podejścia do kuchni. Na blogu znajdziesz różnorodne przepisy oraz praktyczne porady, które uczynią każdą potrawę niepowtarzalną. Wierzę, że gotowanie powinno być przyjemnością, dlatego dzielę się sprawdzonymi technikami i pomysłami, które sprawią, że każda chwila spędzona w kuchni będzie wyjątkowa. Dołącz do mnie i razem twórzmy pyszne wspomnienia!