Egzotyczne owoce i warzywa – jak je przygotować i wykorzystać w kuchni

Egzotyczne owoce i warzywa

Owoce i warzywa egzotyczne to termin odnoszący się do płodów rolnych uprawianych w klimatach tropikalnym, subtropikalnym lub po prostu pochodzących z dalekich krajów. Należą do nich m.in. kiwi, mango, ananas, awokado, arbuz, banan, melon, karambola, smoczy owoc czy guawa. Każdy owoc zachwyca bogactwem smaków i kolorów, ale też każdy można przyrządzić w ciekawy sposób, aby cieszyć podniebienie Polaków. Zobacz, jak przygotować owoce i warzywa, które do niedawna znaliśmy tylko z telewizji i internetu.

Egzotyczne owoce i warzywa są źródłem ważnych witamin i związków bioaktywnych, szczególnie w miesiącach zimnych. Wzbogacają menu swoimi egzotycznymi smakami, a często zadziwiają wyglądem. Wiele owoców egzotycznych jest dostępnych przez cały rok, przy czym niektóre można uprawiać w Polsce. Część dojrzewa jeszcze po zbiorze, np. banany i pitaja.

Egzotyczne owoce

Najczęściej spożywanymi owocami na świecie są banany. Zawierają duże ilości potasu, miedzi, manganu, witaminy B6, witaminy C i związków fenolowych. Rodzina bananowców obejmuje 70 gatunków, z których prawie wszystkie pochodzą z Azji i zachodniej części regionu Pacyfiku. Wiele osób lubi banany jako słodką przekąskę oraz składnik sałatek owocowych. Istnieją również odmiany, które nadają się do gotowania i pieczenia ze względu na specyficzny pikantny smak.

Coraz większą popularnością w naszym kraju cieszy się pitaja zwana smoczym owocem czy truskawkową gruszką. Egzotyczny owoc należący do gatunku kaktusów sprowadzany jest do Polski m.in. z Tajlandii, Chin, Wietnamu, Izraela i Nikaragui. Ma owalny lub podłużny kształt, a smak przypomina kiwi, gruszkę i melona. Pitaja jest doskonałą przekąską. Świetnie komponuje się w sałatkach i koktajlach. Można ją jeść również jak kiwi.

Zdrowa dieta

Cherimoya nazywana jabłkiem budyniowym ma kształt serca o długości do 20 cm. Uprawiana jest w klimacie subtropikalnym, a do Polski najczęściej bywa sprowadzana z Hiszpanii. Owoc smakuje wyśmienicie w sałatce, jest doskonałym składnikiem drinków i koktajli. Dzięki swojej konsystencji nadaje się również do kremów i deserów budyniowych. Po zbiorze cherimoya dojrzewa szybko w temperaturze pokojowej. Przechowanie produktów w lodówce proces ten spowalnia. Można również zmiksować miąższ i zamrozić, aby zachował trwałość przez kilka miesięcy.

Coraz częściej w naszych hipermarketach spotkać można persymonę, czyli kaki. Drzewo persymony należy do rodziny hebanowatych, bez przycinania osiąga wysokość do 20 m i przypomina jabłoń. Chińska śliwka ma cienką, błyszczącą i stosunkowo twardą skórkę. Dojrzałą persymonę można jeść bez skórki lub wydrążoną łyżeczką. W postaci puree nadaje się do deserów. Owoce persymony pasują również do świeżych sałatek i konfitur. Należy je przechowywać w chłodnym miejscu.

Kuchnia świata

Pełne witamin i minerałów owoce egotyczne są znakomitym składnikiem sałatek i deserów. To także wspaniały dodatek do dań z mięsem, drobiem i rybami. Warto spróbować świeżej galantyny z indyka z sosem ananasowym, wieprzowiny z brzoskwiniami czy pstrąga w sosie z mango lub kaczki z pomarańczami.

Natomiast marakuja jest doskonałym składnikiem do produkcji dżemów, konfitur czy sosów, które mogą być wykorzystane jako dodatek do mięs, zwłaszcza drobiu. Sok z tego owocu jest popularnym składnikiem w drinkach i koktajlach, gdyż dodaje im egzotycznego smaku.

Papaja znana także jako melonowiec to tropikalny owoc, który od wieków rozpieszcza podniebienia ludzi na całym świecie. Obecna w owocu papaina wspomaga trawienie i może przyczyniać się do redukcji stanów zapalnych oraz ulgi w przypadku niestrawności. Papaję podajemy jako przekąskę, dodatek do śniadania lub składnik sałatek owocowych. W polskich sklepach dostępne są również mrożone liście bananowca, w kuchni krajów tropikalnych w całości wykorzystywane do gotowania na parze lub pieczenia na grillu i w ognisku.

Wartości odżywcze

Mango jest bardzo zdrowym, egzotycznym owocem. Zawiera ważne witaminy i składniki mineralne, które wzmacniają nasz układ odpornościowy i przeciwdziałają uszkodzeniom komórek. Również papaja zawiera wiele ważnych witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo witamin C, A i E oraz beta-karoten. Owoce są również bogate w magnez, potas i wapń.

Z kolei pitaja składa się w 90 proc. z wody i jest stosunkowo niskokaloryczna. Zawiera witaminę C oraz minerały: wapń, sód, potas, fosforan i żelazo. Również cherimoya zawiera dużo witaminy C, magnezu, wapnia i potasu. W owocach subtropikalnych znajdują się również miedź i fosfor.

Inspiracje kulinarne

Egzotyczne owoce dostępne w polskich sklepach oraz orientalne przyprawy tworzą nietypowe smaki. Oryginalne połączenia smakowe zapewnia ananas, którego większość z nas zjada tradycyjnie – po obraniu ze skóry z pominięciem termicznej metody obróbki. Dla odmiany polecamy skarmelizowanego ananasa na grillu z kremem kokosowym z ricottą.

Do potrawy potrzebujemy jeden owoc ananasa, laskę wanilii, dwie łyżki syropu klonowego, 50 g roztopionego masła, 50 ml wody kokosowej, 200 g sera ricotta oraz dwie łyżki cukru pudru. Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od obrania ananasa. Następnie kroimy owoc w ćwiartki, usuwamy głąb, a miąższ kroimy w łódeczki. Mieszamy masło, syrop klonowy i 40 ml wody kokosowej. W otrzymanej mieszance marynujemy kawałki ananasa.

Po godzinie kawałki owocu wyjmujemy z marynaty i grillujemy po ok. cztery minuty z każdej strony na kolor złotobrązowy, skrapiając je resztką marynaty. Na końcu przygotowujemy krem, mieszając ricottę, cukier, miąższ wanilii i pozostałą wodę kokosową. Łódeczki ananasa układamy na talerzach, po czym posypujemy cukrem pudrem i opcjonalnie posiekaną miętą. Podajemy z kremem.

Face
Krystyna Włodarska

Nazywam się Krystyna Włodarska i witam na DomekZeromskiego.pl, gdzie pasja do gotowania spotyka się z codziennością! Moim celem jest inspirowanie Was do twórczego podejścia do kuchni. Na blogu znajdziesz różnorodne przepisy oraz praktyczne porady, które uczynią każdą potrawę niepowtarzalną. Wierzę, że gotowanie powinno być przyjemnością, dlatego dzielę się sprawdzonymi technikami i pomysłami, które sprawią, że każda chwila spędzona w kuchni będzie wyjątkowa. Dołącz do mnie i razem twórzmy pyszne wspomnienia!