Owoce i warzywa egzotyczne to termin odnoszący się do płodów rolnych uprawianych w klimatach tropikalnym, subtropikalnym lub po prostu pochodzących z dalekich krajów. Należą do nich m.in. kiwi, mango, ananas, awokado, arbuz, banan, melon, karambola, smoczy owoc czy guawa. Każdy owoc zachwyca bogactwem smaków i kolorów, ale też każdy można przyrządzić w ciekawy sposób, aby cieszyć podniebienie Polaków. Zobacz, jak przygotować owoce i warzywa, które do niedawna znaliśmy tylko z telewizji i internetu.
Egzotyczne owoce i warzywa są źródłem ważnych witamin i związków bioaktywnych, szczególnie w miesiącach zimnych. Wzbogacają menu swoimi egzotycznymi smakami, a często zadziwiają wyglądem. Wiele owoców egzotycznych jest dostępnych przez cały rok, przy czym niektóre można uprawiać w Polsce. Część dojrzewa jeszcze po zbiorze, np. banany i pitaja.
Egzotyczne owoce
Najczęściej spożywanymi owocami na świecie są banany. Zawierają duże ilości potasu, miedzi, manganu, witaminy B6, witaminy C i związków fenolowych. Rodzina bananowców obejmuje 70 gatunków, z których prawie wszystkie pochodzą z Azji i zachodniej części regionu Pacyfiku. Wiele osób lubi banany jako słodką przekąskę oraz składnik sałatek owocowych. Istnieją również odmiany, które nadają się do gotowania i pieczenia ze względu na specyficzny pikantny smak.
Coraz większą popularnością w naszym kraju cieszy się pitaja zwana smoczym owocem czy truskawkową gruszką. Egzotyczny owoc należący do gatunku kaktusów sprowadzany jest do Polski m.in. z Tajlandii, Chin, Wietnamu, Izraela i Nikaragui. Ma owalny lub podłużny kształt, a smak przypomina kiwi, gruszkę i melona. Pitaja jest doskonałą przekąską. Świetnie komponuje się w sałatkach i koktajlach. Można ją jeść również jak kiwi.
Zdrowa dieta
Cherimoya nazywana jabłkiem budyniowym ma kształt serca o długości do 20 cm. Uprawiana jest w klimacie subtropikalnym, a do Polski najczęściej bywa sprowadzana z Hiszpanii. Owoc smakuje wyśmienicie w sałatce, jest doskonałym składnikiem drinków i koktajli. Dzięki swojej konsystencji nadaje się również do kremów i deserów budyniowych. Po zbiorze cherimoya dojrzewa szybko w temperaturze pokojowej. Przechowanie produktów w lodówce proces ten spowalnia. Można również zmiksować miąższ i zamrozić, aby zachował trwałość przez kilka miesięcy.
Coraz częściej w naszych hipermarketach spotkać można persymonę, czyli kaki. Drzewo persymony należy do rodziny hebanowatych, bez przycinania osiąga wysokość do 20 m i przypomina jabłoń. Chińska śliwka ma cienką, błyszczącą i stosunkowo twardą skórkę. Dojrzałą persymonę można jeść bez skórki lub wydrążoną łyżeczką. W postaci puree nadaje się do deserów. Owoce persymony pasują również do świeżych sałatek i konfitur. Należy je przechowywać w chłodnym miejscu.
Kuchnia świata
Pełne witamin i minerałów owoce egotyczne są znakomitym składnikiem sałatek i deserów. To także wspaniały dodatek do dań z mięsem, drobiem i rybami. Warto spróbować świeżej galantyny z indyka z sosem ananasowym, wieprzowiny z brzoskwiniami czy pstrąga w sosie z mango lub kaczki z pomarańczami.
Natomiast marakuja jest doskonałym składnikiem do produkcji dżemów, konfitur czy sosów, które mogą być wykorzystane jako dodatek do mięs, zwłaszcza drobiu. Sok z tego owocu jest popularnym składnikiem w drinkach i koktajlach, gdyż dodaje im egzotycznego smaku.
Papaja znana także jako melonowiec to tropikalny owoc, który od wieków rozpieszcza podniebienia ludzi na całym świecie. Obecna w owocu papaina wspomaga trawienie i może przyczyniać się do redukcji stanów zapalnych oraz ulgi w przypadku niestrawności. Papaję podajemy jako przekąskę, dodatek do śniadania lub składnik sałatek owocowych. W polskich sklepach dostępne są również mrożone liście bananowca, w kuchni krajów tropikalnych w całości wykorzystywane do gotowania na parze lub pieczenia na grillu i w ognisku.
Wartości odżywcze
Mango jest bardzo zdrowym, egzotycznym owocem. Zawiera ważne witaminy i składniki mineralne, które wzmacniają nasz układ odpornościowy i przeciwdziałają uszkodzeniom komórek. Również papaja zawiera wiele ważnych witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo witamin C, A i E oraz beta-karoten. Owoce są również bogate w magnez, potas i wapń.
Z kolei pitaja składa się w 90 proc. z wody i jest stosunkowo niskokaloryczna. Zawiera witaminę C oraz minerały: wapń, sód, potas, fosforan i żelazo. Również cherimoya zawiera dużo witaminy C, magnezu, wapnia i potasu. W owocach subtropikalnych znajdują się również miedź i fosfor.
Inspiracje kulinarne
Egzotyczne owoce dostępne w polskich sklepach oraz orientalne przyprawy tworzą nietypowe smaki. Oryginalne połączenia smakowe zapewnia ananas, którego większość z nas zjada tradycyjnie – po obraniu ze skóry z pominięciem termicznej metody obróbki. Dla odmiany polecamy skarmelizowanego ananasa na grillu z kremem kokosowym z ricottą.
Do potrawy potrzebujemy jeden owoc ananasa, laskę wanilii, dwie łyżki syropu klonowego, 50 g roztopionego masła, 50 ml wody kokosowej, 200 g sera ricotta oraz dwie łyżki cukru pudru. Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od obrania ananasa. Następnie kroimy owoc w ćwiartki, usuwamy głąb, a miąższ kroimy w łódeczki. Mieszamy masło, syrop klonowy i 40 ml wody kokosowej. W otrzymanej mieszance marynujemy kawałki ananasa.
Po godzinie kawałki owocu wyjmujemy z marynaty i grillujemy po ok. cztery minuty z każdej strony na kolor złotobrązowy, skrapiając je resztką marynaty. Na końcu przygotowujemy krem, mieszając ricottę, cukier, miąższ wanilii i pozostałą wodę kokosową. Łódeczki ananasa układamy na talerzach, po czym posypujemy cukrem pudrem i opcjonalnie posiekaną miętą. Podajemy z kremem.